Dostava predstavlja iznimno bitan segment današnjeg poslovanja. Dostava, a samim time i dostavna služba, predstavlja sponu između vas i vašeg poduzeća i kupaca. U vrijeme kada kupovina preko interneta nezaustavljivo prodire u svako kućanstvo, navike kupaca se iz temelja mijenjaju. Današnji kupci sve više preferiraju kupovinu iz udobnosti vlastitog doma. Radije biraju kupnju koristeći računalo, tablet ili pametni telefon, u odnosu na višesatni odlazak u trgovine. Vrijeme im postaje najvažniji resurs, a tehnologija omogućuje uštedu vremena u gotovo svakom segmentu.

Poduzetnici se također moraju prilagoditi ovim trendovima. Sve više poduzeća nudi svojim kupcima mogućnost kupovine putem interneta. To podrazumijeva mnogo obaveza za poduzetnika - izrada i prilagodba web stranice, omogućavanje online plaćanja, ulaganje u marketing, ali i odabir dostavne službe. 

No sami modeli dostave i poslovanja dostavnih službi se mijenjaju strelovitom brzinom, upravo zahvaljujući napretkom tehnologije i prodiranjem digitalizacije u sve sfere poslovanja. Nekada je izbor između dostavnih službi bio sveden na svega dvije do tri. To su uglavnom bile nacionalne poštanske službe. Danas se taj trend promijenio i poduzetnici imaju veći izbor. Ovo nije trend samo u industriji dostave, već je izravna posljedica rasta “ekonomije dijeljenja” koja je počela s popularnim Uberom.

 

Kako digitalizacija mijenja industriju dostave

"Uberizacija" i porast uslužne ekonomije dovela je do korjenitih promjena u mnogim tradicionalnim industrijama. Od transportne i taxi industrije do iznajmljivanja smještaja (Airbnb) pa sve do tradicionalno zaštićene financijske industrije (Revolut, Monese i drugi servisi), ekonomija dijeljenja mijenja način funkcioniranja gotovo svih segmenata poslovanja. Time se mijenjanju i ponovno definiraju očekivanja kupaca, a to je upravo ono na što svaki poduzetnik, veliki i mali, mora misliti.

Industrija dostave jedan je od segmenata koji je najviše pogođen ovim promjenama. No, pogođen možda i nije najbolja riječ. Liberalizacija tržišta i svuda prisutna digitalizacija svih segmenata društva dovela je do ogromnog razvoja i napretka u dostavnoj industriji. Rađanje novih oblika dostave, dostavnih poduzeća, mobilnih aplikacija, software-a i načina dostave svakodnevno unaprijeđuje način interakcije između poduzeća i njihovih kupaca, odnosno krajnjih korisnika.

Grafikon ispod pokazuje kretanje vrijednosti globalnog tržišta dostave i logistike. Vidljivo je kako je između 2008. i 2017. godine to tržište naraslo za 79%. Još više zapanjuje predviđanje vrijednosti globalnog tržišta za 2022. godinu, kada bi ta vrijednost trebala doseći dva i pol puta veću vrijednost nego 2008. godine, a radi se o razlici od samo 14 godina!

Izvor: Courier, express and parcel (CEP) market size worldwide between 2008 and 2022 (in billion euros).

Izvorni podaci su dostupni na stranicama Statiste.

S druge strane, dostavne platforme doživljavaju nezaustavljivi rast. Platforme poput UberEats, FoodPanda i Deliveroo posljednjih nekoliko godina postaju sve popularnije, omogućavajući potrošačima udobnost kupovine i naručivanja iz vlastitog doma, ali i pružajući podršku lokalnim poduzećima.

Izvor: Global market revenue of service delivery platforms from 2014 to 2019 (in million U.S. dollars).

Izvorni podaci su dostupni na stranicama Statiste.

 

No postavlja se pitanje što to znači za mala, lokalna poduzeća? Rast tržišta dostave podrazumijeva i porast broja poduzeća koje će nuditi dostavu svojih proizvoda od vrata do vrata. Sve više malih poduzetnika slijedit će trendove i sklapati partnerstva s dostavnim službama kako bi zadovoljili nove potrebe svojih kupaca (to znači kako će i vaša konkurencija uskoro nuditi dostavu do kućnog praga i biti ispred vas!).

Za male, lokalne poduzetnike iznimno je bitno da se priključe ovom trendu, a najviše će profitirati oni koji to učine prvi. Svaka industrija, tvrtka i model poslovanja su različiti, no postoje određeni načini kako se priključiti ovom trendu i iskoristiti maksimum koji on nudi. U nastavku donosimo neke savjete za lokalne poduzetnike.

 

Kako lokalna dostava može unaprijediti poslovanje

Kada pomislimo na kupnju iz udobnosti vlastitog doma, prvo nam padne na pamet kupnja na stranim web trgovinama. Lijepo dizajnirane web stranice, nekoliko opcija plaćanja, širok asortiman proizvoda te dobra logistička podrška su ono što krasi sve veće web trgovine. 

Kao mali poduzetnik čiji se kupci nalaze u krugu od tek 20-ak kilometara od vaše poslovnice sigurno mislite da se ovo ne odnosi na vas. No ne morate imati izgrađen uspješan međunarodni brend kako bi profitirali od uvođenja dostave za vaše kupce. Uz nekoliko koraka možete omogućiti vašim kupcima dodatne pogodnosti i blagodati koje donosi dostava do njihovih domova.

Omogućite kupcima naručivanje iz udobnosti vlastita doma

Naručivanje iz udobnosti vlastitog doma ne moraju nuditi samo globalni igrači kao što su eBay, Alibaba ili Amazon. Lokalna poduzeća mogu ostvariti značajne koristi od uvođenja mogućnosti naručivanja. No postavlja se pitanje kako to ostvariti? Nekoliko je rješenja.

Prva i najbolja opcija je omogućiti kupcima plaćanje kreditnim karticama putem interneta. Ako mislite da za ovo trebate gotovo neograničene resurse u vidu znanja i tehnologije - u krivu ste. Danas postoji mnogo servisa koji omogućavaju relativno laku integraciju i implementaciju online plaćanja na vašoj web stranici. Najpopularniji takvi servisi u Hrvatskoj su WSPay, HT PayWay i CorvusPay.

Online plaćanje ne mora biti jedini način. Kupcima možete ponuditi i plaćanje pouzećem, kao i plaćanje putem predračuna (elektroničkim bankarstvom). Dodatna mogućnost se nudi u obliku formi za naručivanje koje su malo opširnija verzija kontakt formi (a koje su opet poznate gotovo svakom korisniku interneta).

Treća (i najjednostavnija) opcija je omogućavanje naručivanja putem telefona. Ovakav način naručivanja je ujedno i najrizičniji za poduzetnike budući da artikl kreće u dostavu bez da je korisnik platio ili napismeno ostavio svoje podatke. 

Osigurajte brzu, pouzdanu i povoljnu dostavu

Ukoliko opciju dostave planirate uvesti u svoje poslovanje pazite na preferencije kupaca u vezi dostave. Današnji kupci od dostave očekuju da bude:

  • Brza - nitko ne želi kupljeni artikl čekati i do mjesec dana, pogotovo ako ga naručuje od lokalnog poduzeća!
  • Pouzdana - ono što je kupac naručio, to mora i dobiti. Tu nema pregovora.
  • Povoljna - Troškovi dostave često znaju biti pretjerani, stoga je ovo bitna stavka kod formiranja cijene.

Konzultantska kuća McKinsey & Company je u svom je istraživanju ispitala stavove kupaca o dostavi. Prema tom istraživanju 70% kupaca preferira najjeftiniju dostavu. U isto vrijeme raste segment kupaca koji preferiraju dostavu na isti dan (23%). Manji broj kupaca (5%) ističe kako im je pouzdanost dostave najvažniji kriterij dok samo 2% njih instant dostavu smatra bitnom.

Izvor: How customer demands are reshaping last-mile delivery, 2016.

Izvorni podaci su dostupni na stranicama McKinsey & Company.

 

Iz prikazanih podataka jasno je kako su sve ovo kriteriji koji morate uzeti u obzir kod odabira dostavne službe. Birajte dostavnu službu koja vama i vašim kupcima može osigurati povoljnu, brzu i pouzdanu dostavu i nemojte pristajati na kompromise.

Dajte kupcima do znanja da imaju novu mogućnost kupovine

Nakon što u svoje poslovanje uvedete opciju dostave, vaš posao ne staje. To je tek početak. Sada morate vašim kupcima dati do znanja da od vas uopće mogu naručivati. Za mnoge kupce ovo će biti novost, ali to je novost koje će mnogi od njih s oduševljenjem prihvatiti.

Pripremite kampanju kojom ćete kupce obavijestiti o novim pogodnostima za njih. Danas se u takve kampanje ne mora uložiti mnogo novca. Čak ne morate ni izdvojiti mnogo novca za skupe oglase jer postoje besplatni (ili barem jeftiniji) načini kako doći do potrošača.

Nekoliko je takvih opcija:

  • Vaša web stranica - Početak svih vaših promotivnih aktivnosti, pa tako i ove, treba biti vaša web stranica. Ukoliko koristite sustav za upravljanje sadržajem (Content Management System) kao što je Wix, Wordpress ili GaussBox CMS, osvježite svoju stranicu tako što ćete istaknuti novinu u svom poslovanju - mogućnost naručivanja i dostave do kućnih vrata. U tu svrhu možete napisati i objaviti blog post, dodati posebnu podstranicu koja opisuje uvjete dostave ili obavijest istaknuti odmah na početnoj stranici.
  • Društvene mreže - Kreiranje stranice vašeg poduzeća na najpopularnijim društvenim mrežama besplatno je. Vjerojatno već koristite neku od njih - Facebook, Instagram, Twitter itd. Pripremite nekoliko objava koje će popratiti vašu kampanju te tako ponudite kupcima mogućnost dostave. Obavezno ponudite vašim fanovima poveznicu gdje mogu saznati više o uvjetima dostave. To može biti vaša web stranica, ali i broj telefona koji mogu nazvati kako bi dobili više informacija.
  • Vaša poslovnica - Iako zvuči kontradiktorno u ovom slučaju, vaša poslovnica je najčešća dodirna točka s vašim kupcima. U trenutku uvođenja opcije dostave u poslovnici možete postaviti plakat s obavijestima za kupce, a možete pripremiti i podijeliti im letke koji sadrže sve relevantne informacije.

 

3 vrste lokalnih poduzeća koji mogu profitirati od uvođenja dostave

Uvođenje novih kanala naručivanja i prodaje kao što su web stranica, društvene mreže i telefonsko naručivanje može diverzificirati ponudu lokalnih poduzeća i načine interakcije s potrošačima. Utrka među konkurencijom donijet će najviše koristi onim poduzetnicima koji će prvi nuditi uslugu dostave svojim kupcima. Pogledajmo neke od tipova malih, lokalnih, poduzeća koje mogu profitirati od uvođenja dostave.

Cvjećarne

Cvjećarne djeluju na uskom lokalnom području no to ne znači da ne mogu imati koristi od uvođenja dostave. Ukoliko omoguće svojim kupcima naručivanje cvijeća lako mogu proširiti svoje područje djelovanja i povećati broj vjernih kupaca. 

Budući da cvjećarne u većini slučajeva djeluju kao mali obrti teško im je uložiti značajnija sredstva u nove tehnologije i napredne funkcionalnosti kao što je online plaćanje. No to ih ne mora zaustaviti. Svojim kupcima mogu ponuditi jednostavno i lako naručivanje putem telefona, kontakt obrasca na web stranici, pa čak i društvenih mreža.

Ljekarne

Slično cvjećarnama, ljekarne mogu uvesti dostavu kao dodatnu vrijednost za svoje kupce. Najveći potrošači lijekova su uglavnom stari i nemoćni kojima odlazak u ljekarnu (makar ona bila udaljena i nekoliko stotina metara) predstavlja problem.

Stoga ljekarne moraju uložiti više resursa u pronalaženje novog poslovnog modela kako bi omogućile veću dostupnost svojih proizvoda za svaki segment kupaca.  

Pet shop

Pet shop kao izvor svih potrepština za kućne ljubimce neizostavan je u životu svakog vlasnika kućnog ljubimca. No oni često nemaju vremena odlaziti u samu poslovnicu zbog nabavke. Bilo da se radi o kupovini omiljene igračke za psa, nove krletke za papige ili neplanirane potrebe za hranom, činjenica da je vlasnicima kućnih ljubimaca dostava uvijek na raspolaganju može donijeti samo pozitivne rezultate pet shop-u.

 

Zaključak

Dostava tako postaje jedan od ključnih elemenata u iskustvu kupovine i općenito interakcije između kupaca i poduzeća (engleski termin Customer Experience najbolje dočarava ovaj fenomen). Ako dostava zakaže i proizvod ne dođe do kupca na vrijeme ili u očekivanom stanju, većina kupaca ne krivi dostavnu službu, već samog poduzetnika od koga su proizvod naručili. Upravo iz tog razloga je bitno odabrati provjerenu i pouzdanu dostavnu službu kao zadnji korak u lancu do vašeg krajnjeg kupca.

Ako poslujete na području Zagreba i razmišljate o uvođenju dostave u vaše poslovanje i trebate pouzdanu, učinkovitu i povoljnu dostavnu službu kao partnera, javite nam se putem ovog obrasca i ugovorit ćemo sastanak s vama.